Nieuws

23 09

Bedankt bezoekers!

 • Geschreven door Ilse Jansoone
 • Categorie: default

tentoonstelling

Vorige zondag was de laatste tentoonstellingsdag van "Arts for Liedts." Jacques 't Kindt en zijn groep kunstenaars wensen dan ook alle bezoekers en sponsors te bedanken voor de belangstelling en de steun van dit initiatief.

 • We mochten honderden bezoekers verwelkomen op de vernissage en tijdens de tentoonstellingsdagen.
 • We kregen persaandacht van De Standaard Online, Het Nieuwsblad Online, De Beiaard, De Zondag, AVS TV.
 • De hommage aan Rudi Nachtergaele werd door verschillende vrienden en familieleden sterk geappreciëerd.
 • En ook deze online stek werd door de bezoekers gesmaakt. Meer dan 1000 bezoekers genoten van een digitaal bezoek aan de tentoonstelling.

Wat ons betreft was dit dus een echte voltreffer en een succes voor een eerste samenwerking van deze groep kunstenaars.

Bedankt aan iedereen.

PS. En als je een goed idee hebt voor een nieuwe tentoonstelling op een originele locatie, laat het ons zeker weten.

04 09

Arts for Liedts op regionale TV AVS

 • Geschreven door Ilse Jansoone
 • Categorie: default

Voor de gehaaste kijker, spoel direct door naar 1 min 50 sec.

Deze reportage rond de tentoonstelling Arts for Liedts is vanavond te zien op AVS in het programma KIOSK vanuit de regio Vlaamse Ardennen. Je krijgt een selectie van de werken te zien met commentaar van Lucas Paemen, Jacques 't Kindt en Chris Rul.

04 09

Arts for Liedts in het Nieuwsblad

 • Geschreven door Ilse Jansoone
 • Categorie: default

Arts for Liedts in het Nieuwsblad

Deze foto verscheen op 2 september op het Nieuwsblad Online.

Bedankt voor de aankondiging!

En ik ben benieuwd naar hun feedback. Die altijd welkom in ons gastenboek.

24 08

Opening vernissage Arts for Liedts door Willem Elias

 • Geschreven door Ilse Jansoone
 • Categorie: default

Op 22 augustus 2008 opende Professor Willem Elias de tentoonstelling Arts for Liedts. De Vice Decaan Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel, Voorzitter van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en kunstfilosoof en criticus, geeft duiding bij het initiatief, het Liedtskasteel als locatie, de tentoonstelling als geheel en kadert het werk van alle kunstenaars.

Meer info rond Professor Willem Elias en zijn werk Aspecten van de Belgische Kunst na '45.

23 08

Massale belangstelling voor vernissage Arts for Liedts

In het sfeerfilmpje kon je de tenteur van de avond opsnuiven.

De kunstenaars waren er klaar voor...

Sfeerbeeld opening 1

En het volk bleef maar komen. Prachtige opkomst van honderden mensen die achter het project, de organisatoren en de kunstenaars staan. De benedenverdieping van het kasteel was te klein. Alle zalen stonden propvol tot buiten.

Sfeerbeeld opening 4

De spanning werd hoog gehouden door de tentoonstelling pas te openen na de speeches van Jean-Paul Decordier, Voorzitter van de Liedtskring...

Sfeerbeeld opening 2

Guy Hove, Schepen van Cultuur van Oudenaarde...

Sfeerbeeld opening 3

En Prof. Willem Elias, kunstfilosoof en criticus.

Daarna konden de bezoekers in groep de verschillende kamers bekijken. De reacties waren overwegend positief. "Boven verwachting." Maar we hebben helaas niet iedereen kunnen horen. Dus laat ons vooral weten op het gastenboek want je ervan vond.

Alvast bedankt voor jullie massale opkomst en nog eens hartelijk dank aan iedereen die aan deze tentoonstelling heeft meegewerkt. Het is nog te zien tot zondag 21 september. Bekijk de openingsuren en kom nog eens in alle rust terug. Als je ons een seintje geeft vooraf zorgen we ervoor dat er iemand van de kunstenaars aanwezig is om je een rondleiding te geven.

PS1 Hierbij nog een oproep aan iedereen die erbij was en die nog extra foto's heeft. Je zou ons een groot plezier doen die even door te mailen naar mij via info@artsforliedts.be.

PS2 Er was zodanig veel volk dat de speeches niet door iedereen te horen waren, waarvoor onze excuses. De speech van Jean-Paul Decordier en Willem Elias kan je op deze site bekijken.

21 08

Opstelling van de tentoonstelling Arts for Liedts

De laatste dagen is iedereen heel druk in de weer geweest met de opstelling van de tentoonstelling. Hierbij al wat sfeerbeelden van Jacques 't Kindt in volle actie met zijn equipe plaatsers.

Opstelling sculptuur Jacques 't Kindt

En ook Jeroen Boute hier volop in actie om zijn werken te presenteren.

Jeroen bezig aan zijn opstelling

Jeroen bezig aan zijn opstelling 2

En ook in het park zal vanalles te zien zijn. Hier zie je de duikers in actie om het werk van Chris Rul te plaatsen.

Opstelling werk Chris Rul

Opstelling werk Chris Rul 2

En ondertussen zijn we klaar voor morgen. Dus iedereen van harte welkom in het Liedtskasteel vanaf morgenavond tot 21 september.

09 08

Schepen van Cultuur Oudenaarde Guy Hove over de tentoonstelling Arts for Liedts

 • Geschreven door Guy Hove
 • Categorie: default

LiedtskasteelKunst voor Liedts. Reeds enkele jaren profileert het Centrum Liedts zich steeds meer en meer als een culturele oase binnen onze stad. Dit nieuwe initiatief knoopt dan ook aan met de jonge, doch reeds rijke traditie van dit centrum. Het is bovendien schitterend om vast te stellen, hoe dit mooie 19e eeuwse park, zich hierbij steevast als prachtig decor leent voor dergelijke manifestatie.

Dit initiatief gaat echter verder. Niet enkel wordt het park en het kasteel gebruikt als decor, maar zowel de persoon van Baron Liedts, als het Liedtskasteel en de omgeving worden als leidraad en zelfs inspiratiebron gebruikt voor de uitbouw van deze tentoonstelling.

De spilfiguur van deze manifestatie is niemand minder dan Jacques ‘t Kindt, geboren Oudenaardist en sinds jaren leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Gent. Rond hem verzamelde hij een keure aan hedendaagse kunstenaars, vaak oud-studenten. Ze brengen een palet aan diversiteit van beeldende kunst.

In het park ziet U sculpturen van Chris Rul en Jacques ‘t Kindt zelf. In de Orangerie brengen ze een hommage aan Rudi Nachtergaele, ook een geboren Oudenaardist. Daarnaast kunt U in de prachtige salons en kamers van dit kasteel werk bewonderen van Lucas Paemen, Ilse Jansoone, Patrick Baele, Chris Rul, Bert Wevers en Jeroen Boute.

Chris Rul gaat de confrontatie aan met Oudenaarde als tapijtenstad. Bert Wevers schilderde portretten voor de Yogazaal, die doen denken aan de kansarmen in de Liedtsperiode (en vandaag). Was de vader van baron Liedts niet de ontvanger van “het burgerlijk hospitaal,” één van de voorlopers van het latere OCMW? Menig jachttafereel of staatsieportret fleurt de tentoonstelling op.

Ilse Jansoone poogt het organische van buiten binnen te brengen. In het wapensalon worden de wapens van de ridders van het groene laken door Lucas Paemen geëxposeerd.

Guy HoveDit initiatief dat de band benadrukt met de omgeving en met de rijke geschiedenis van Oudenaarde, kunnen wij als stadsbestuur dan ook alleen maar toejuichen. We wensen de inrichters, en de kunstenaars dan ook alle succes toe.

Guy Hove
Schepen van Cultuur Oudenaarde

31 07

De Foundation Jacques 't Kindt

 • Geschreven door Ilse Jansoone
 • Categorie: default

Stichting Jacques 't KindtDe “Foundation Jacques ’t Kindt” werd in 2002 opgericht door een aantal aanhangers van ’t Kindt’s œuvre. Dit ter gelegenheid van zijn 50°verjaardag. Een aantal onder hen maakten reeds deel uit van een andere groep personen die instonden voor  de“Retrospectieve Jacques ’t Kindt”.

De Stichting nam de organisatie op zich van een eerste reeks tentoonstellingen en activiteiten zoals “Spectrum” aug. 2002, “True Blue” decemb. 2002, “The Key” jan. 2003,  “Aperçu” maart 2003, “Transparence” juni 2003, “Retrospectieve Jacques ‘t Kindt” oktober 2003 te Brussel in “Fondation pour l’art belge contemporain” Serge Goyens de Heusch en te Kruishoutem in de “Stichting Veranneman”, verschillende projecten/tentoonstellingen te Gavere 2004; 2005; 2006 en 2007“De kleren van de Keizer” in 2007 te Mariakerke in cjk “Kasteel Claeys Bouüaert”.

Deze initiatieven passen perfect in het raam van haar doelstellingen, namelijk het werk van Jacques ’t Kindt te stimuleren en het aan zo’n ruim mogelijk publiek te tonen.
Jacques ’t Kindt biedt binnen de Stichting ruimte aan andere kunstenaars. Hij zet samen met hen initiatieven op touw zoals deze "Arts for Liedts" tentoonstelling.

24 07

Voorzitter Liedskring over tentoonstelling Arts for Liedts

 • Geschreven door Jean-Paul Decordier
 • Categorie: default

Voor de tweede maal organiseert de vzw De Liedtskring een cultuurevenement in en rond het Liedtskasteel te Oudenaarde. De rode draad bestaat eruit een of andere kunsttak tentoon te stellen in symbiose met een andere kunstvorm. De boodschap is om meerdere kunstenaars van Oudenaarde of omstreken, of van Oudenaardse origine samen in de schijnwerpers te zetten.

Deze maal is het voor ons een grote eer om het oeuvre van de gerenommeerde veelzijdige kunstenaar Jacques ’t Kindt en zijn leerlingen aan u te mogen tonen. En ik zeg wel “en zijn leerlingen.”

Jacques ’t Kindt is sinds de jaren 60 gerenommeerd beeldend kunstenaar in de disciplines schilderen, beeldhouwen en mixed media. De kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Gent is zoals u wellicht weet een zeer gedreven man. Hij leeft niet alleen met en voor zijn kunst, maar ook voor zijn omgeving, zijn omringenden.

Grote persoonlijkheden hebben de grote gave de kwaliteiten van hun omringenden naar waarde te schatten, jonge “discipelen” een kans te bieden en mee te betrekken in een project. Als leraar van de Academie Gent heeft hij menig kunstenaar begeleid en gelanceerd in de kunstwereld.

Zo heeft Jacques ’t Kindt reeds van bij onze eerste samenkomst in de voorbereiding van de tentoonstelling onmiddellijk ingehaakt op de vraag diverse kunstenaars en/of kunsttakken met mekaar te laten vergroeien in die tentoonstelling. Zodoende stelde hij voor een tentoonstelling op te bouwen met enkele van zijn (ex-)studenten. De keuze van deze oud- en/of actuele studenten heeft hij mij als volgt omschreven:

Rudy Nachtergaele, eveneens geboren Oudenaardist, was kortstondig student bij Jacques ’t Kindt, en werkzaam in zijn atelier tussen 1972 en 1977. In deze tentoonstelling brengt Jacques ’t Kindt hommage aan deze overleden kunstenaar en vriend.

LiedtskasteelEnkele andere genodigden, Lucas Paemen, Ilse Jansoone en Jeroen Boute volgen momenteel de laatste twee jaar specialisatie. Chris Rul (sculpturen en ontwerper wandtapijten) studeerde af in 1993 en ook Bert Wevers (kunstschilder) dateert uit diezelfde periode. Patrick Baele studeerde af in de schilderkunst, doch houdt zich op heden vooral met video, mixed media bezig. Zodoende realiseerde hij samen met Jacques ’t Kindt een aantal video’s rond concepten van Jacques ’t Kindt waaronder “Le saut dans le vide.”

Jacques ’t Kindt heeft zijn keuze der mede-kunstenaars bepaald in functie van de locatie en ze kwamen overeen Baron Liedts en het Liedtskasteel grotendeels als leidraad te gebruiken voor de uitbouw van de expositie.

Een dergelijk idee is niet nieuw, dixit Jacques ’t Kindt. Het is ingegeven door een gelijkaardig initiatief in het zestiende eeuws kasteel “Château d’Oiron” in Frankrijk, tussen Tours en Poitiers. Daar heeft de vereniging van “les Amis d’Oiron” een nationale, culturele inbreng tot stand gebracht. Verschillende internationale kunstenaars werkten sinds een aantal jaren aan in situ installaties in confrontatie met de architecturale context.

Onze “Arts for Liedts” tentoonstelling (ondertussen zo gedoopt) ziet er zo uit:

 • Er zijn sculpturen van Jacques ’t Kindt en Chris Rul buiten in het park of de vijver.
 • In het Liedtssalon zijn een aantal al dan niet door Baron Liedts geïnspireerde portretten te zien. Dit wordt de zogenaamde portrettengalerij met het werk van diverse artiesten.
 • In het Wapensalon maakt Lucas Paemen (mixed media en schilderkunst) een wapenarsenaal met biljartkeu’s en –ballen.
 • In de Orangerie wordt het werk van Rudi Nachtergaele als hommage tentoon gesteld samen met documentatie van Jacques ’t Kindt in een legkast. Je ziet er o.a. de uitgave Hart-Slag, een tijdschrift met teksten van de eveneens overleden Oudenaardist Jotie ‘t Hooft.
 • Op de eerste verdieping, in de “Morele Ruimte,” is een werkstuk van iedere deelnemer te zien: een meditatiemoment.
 • De ruimtes op het tweede verdiep worden individueel ingericht: Chris Rul ontwierp tapijten met de link naar Oudenaarde-Tapijtenstad. Bert Wevers schilderde een honderdtal portretten voor de Yogazaal met als thema: de kansarmen van vandaag of in de periode van Liedts. Jeroen Boute (schilderkunst) toont ons zijn statieportretten en jachttaferelen. Ilse Jansoone (mixed media en schilderkunst) beoogt Liedts’ passie rond de natuur binnen te brengen en de Torenkamer om te vormen tot het hart van het Liedtskasteel.

De inleiding der tentoonstelling werd toevertrouwd aan Professor Willem Elias. Hij realiseerde reeds eerder publicaties omtrent het oeuvre van Jacques ’t Kindt, o.a. in Yang, de Artsenkrant en diverse catalogi.

Schepen van cultuur der stad Oudenaarde, de heer Guy Hove, zal het hebben over het cultuurbeleid van de stad in het algemeen.

De vernissage zal muzikaal opgeluisterd worden door “ISHTLAY,” een duo met Carlo Vandenhende, eveneens van Oudenaardse origine.

20 07

Tentoongestelde werken in primeur

In de rubriek "kunstwerken" krijg je in primeur al een aantal werken te zien. Het zijn statieportretten, geïnspireerd door het statieportret van Baron Liedts, geschilderd door Lucas, Jeroen en Ilse, die tentoongesteld zullen worden in het "Liedts salon."