09 08

Schepen van Cultuur Oudenaarde Guy Hove over de tentoonstelling Arts for Liedts

LiedtskasteelKunst voor Liedts. Reeds enkele jaren profileert het Centrum Liedts zich steeds meer en meer als een culturele oase binnen onze stad. Dit nieuwe initiatief knoopt dan ook aan met de jonge, doch reeds rijke traditie van dit centrum. Het is bovendien schitterend om vast te stellen, hoe dit mooie 19e eeuwse park, zich hierbij steevast als prachtig decor leent voor dergelijke manifestatie.

Dit initiatief gaat echter verder. Niet enkel wordt het park en het kasteel gebruikt als decor, maar zowel de persoon van Baron Liedts, als het Liedtskasteel en de omgeving worden als leidraad en zelfs inspiratiebron gebruikt voor de uitbouw van deze tentoonstelling.

De spilfiguur van deze manifestatie is niemand minder dan Jacques ‘t Kindt, geboren Oudenaardist en sinds jaren leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Gent. Rond hem verzamelde hij een keure aan hedendaagse kunstenaars, vaak oud-studenten. Ze brengen een palet aan diversiteit van beeldende kunst.

In het park ziet U sculpturen van Chris Rul en Jacques ‘t Kindt zelf. In de Orangerie brengen ze een hommage aan Rudi Nachtergaele, ook een geboren Oudenaardist. Daarnaast kunt U in de prachtige salons en kamers van dit kasteel werk bewonderen van Lucas Paemen, Ilse Jansoone, Patrick Baele, Chris Rul, Bert Wevers en Jeroen Boute.

Chris Rul gaat de confrontatie aan met Oudenaarde als tapijtenstad. Bert Wevers schilderde portretten voor de Yogazaal, die doen denken aan de kansarmen in de Liedtsperiode (en vandaag). Was de vader van baron Liedts niet de ontvanger van “het burgerlijk hospitaal,” één van de voorlopers van het latere OCMW? Menig jachttafereel of staatsieportret fleurt de tentoonstelling op.

Ilse Jansoone poogt het organische van buiten binnen te brengen. In het wapensalon worden de wapens van de ridders van het groene laken door Lucas Paemen geëxposeerd.

Guy HoveDit initiatief dat de band benadrukt met de omgeving en met de rijke geschiedenis van Oudenaarde, kunnen wij als stadsbestuur dan ook alleen maar toejuichen. We wensen de inrichters, en de kunstenaars dan ook alle succes toe.

Guy Hove
Schepen van Cultuur Oudenaarde

Reageer

Velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

*
wordt niet getoond