24 07

Voorzitter Liedskring over tentoonstelling Arts for Liedts

Voor de tweede maal organiseert de vzw De Liedtskring een cultuurevenement in en rond het Liedtskasteel te Oudenaarde. De rode draad bestaat eruit een of andere kunsttak tentoon te stellen in symbiose met een andere kunstvorm. De boodschap is om meerdere kunstenaars van Oudenaarde of omstreken, of van Oudenaardse origine samen in de schijnwerpers te zetten.

Deze maal is het voor ons een grote eer om het oeuvre van de gerenommeerde veelzijdige kunstenaar Jacques ’t Kindt en zijn leerlingen aan u te mogen tonen. En ik zeg wel “en zijn leerlingen.”

Jacques ’t Kindt is sinds de jaren 60 gerenommeerd beeldend kunstenaar in de disciplines schilderen, beeldhouwen en mixed media. De kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Gent is zoals u wellicht weet een zeer gedreven man. Hij leeft niet alleen met en voor zijn kunst, maar ook voor zijn omgeving, zijn omringenden.

Grote persoonlijkheden hebben de grote gave de kwaliteiten van hun omringenden naar waarde te schatten, jonge “discipelen” een kans te bieden en mee te betrekken in een project. Als leraar van de Academie Gent heeft hij menig kunstenaar begeleid en gelanceerd in de kunstwereld.

Zo heeft Jacques ’t Kindt reeds van bij onze eerste samenkomst in de voorbereiding van de tentoonstelling onmiddellijk ingehaakt op de vraag diverse kunstenaars en/of kunsttakken met mekaar te laten vergroeien in die tentoonstelling. Zodoende stelde hij voor een tentoonstelling op te bouwen met enkele van zijn (ex-)studenten. De keuze van deze oud- en/of actuele studenten heeft hij mij als volgt omschreven:

Rudy Nachtergaele, eveneens geboren Oudenaardist, was kortstondig student bij Jacques ’t Kindt, en werkzaam in zijn atelier tussen 1972 en 1977. In deze tentoonstelling brengt Jacques ’t Kindt hommage aan deze overleden kunstenaar en vriend.

LiedtskasteelEnkele andere genodigden, Lucas Paemen, Ilse Jansoone en Jeroen Boute volgen momenteel de laatste twee jaar specialisatie. Chris Rul (sculpturen en ontwerper wandtapijten) studeerde af in 1993 en ook Bert Wevers (kunstschilder) dateert uit diezelfde periode. Patrick Baele studeerde af in de schilderkunst, doch houdt zich op heden vooral met video, mixed media bezig. Zodoende realiseerde hij samen met Jacques ’t Kindt een aantal video’s rond concepten van Jacques ’t Kindt waaronder “Le saut dans le vide.”

Jacques ’t Kindt heeft zijn keuze der mede-kunstenaars bepaald in functie van de locatie en ze kwamen overeen Baron Liedts en het Liedtskasteel grotendeels als leidraad te gebruiken voor de uitbouw van de expositie.

Een dergelijk idee is niet nieuw, dixit Jacques ’t Kindt. Het is ingegeven door een gelijkaardig initiatief in het zestiende eeuws kasteel “Château d’Oiron” in Frankrijk, tussen Tours en Poitiers. Daar heeft de vereniging van “les Amis d’Oiron” een nationale, culturele inbreng tot stand gebracht. Verschillende internationale kunstenaars werkten sinds een aantal jaren aan in situ installaties in confrontatie met de architecturale context.

Onze “Arts for Liedts” tentoonstelling (ondertussen zo gedoopt) ziet er zo uit:

  • Er zijn sculpturen van Jacques ’t Kindt en Chris Rul buiten in het park of de vijver.
  • In het Liedtssalon zijn een aantal al dan niet door Baron Liedts geïnspireerde portretten te zien. Dit wordt de zogenaamde portrettengalerij met het werk van diverse artiesten.
  • In het Wapensalon maakt Lucas Paemen (mixed media en schilderkunst) een wapenarsenaal met biljartkeu’s en –ballen.
  • In de Orangerie wordt het werk van Rudi Nachtergaele als hommage tentoon gesteld samen met documentatie van Jacques ’t Kindt in een legkast. Je ziet er o.a. de uitgave Hart-Slag, een tijdschrift met teksten van de eveneens overleden Oudenaardist Jotie ‘t Hooft.
  • Op de eerste verdieping, in de “Morele Ruimte,” is een werkstuk van iedere deelnemer te zien: een meditatiemoment.
  • De ruimtes op het tweede verdiep worden individueel ingericht: Chris Rul ontwierp tapijten met de link naar Oudenaarde-Tapijtenstad. Bert Wevers schilderde een honderdtal portretten voor de Yogazaal met als thema: de kansarmen van vandaag of in de periode van Liedts. Jeroen Boute (schilderkunst) toont ons zijn statieportretten en jachttaferelen. Ilse Jansoone (mixed media en schilderkunst) beoogt Liedts’ passie rond de natuur binnen te brengen en de Torenkamer om te vormen tot het hart van het Liedtskasteel.

De inleiding der tentoonstelling werd toevertrouwd aan Professor Willem Elias. Hij realiseerde reeds eerder publicaties omtrent het oeuvre van Jacques ’t Kindt, o.a. in Yang, de Artsenkrant en diverse catalogi.

Schepen van cultuur der stad Oudenaarde, de heer Guy Hove, zal het hebben over het cultuurbeleid van de stad in het algemeen.

De vernissage zal muzikaal opgeluisterd worden door “ISHTLAY,” een duo met Carlo Vandenhende, eveneens van Oudenaardse origine.

Reageer

Velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

*
wordt niet getoond